محاسبه وزن سوله به عوامل مختلفی بستگی دارد و انجام آن به صورت دقیق نیازمند تخصص و دانش مهندسی است. ابتدا باید اطلاعات دقیقی از سوله مانند ابعاد (طول، عرض و ارتفاع)، نوع سوله (خرپایی یا تیر ورقی)، جنس مصالح به کار رفته (نوع فولاد، ضخامت ورقها و…) و بارهای زنده و غیری زنده که به سوله وارد میشوند، جمعآوری شود.
ابزارهای آنلاین متعددی برای محاسبه تقریبی وزن سوله وجود دارند که میتوانند در مراحل اولیه پروژه و یا برای برآورد هزینهها مفید باشند. در هنگام استفاده از این ابزارها باید دقت شود که اطلاعات ورودی به طور دقیق وارد شوند و نتایج به دست آمده به عنوان تخمینی اولیه در نظر گرفته شوند.
در این مقاله به بررسی نحوه محاسبه، فرمولهای لازم و نرمافزارهای دقیقتر برای اندازهگیری و محاسبه وزن سوله خواهیم پرداخت.
محاسبه وزن سوله چگونه انجام میشود؟
سوله چیست؟سوله یک سازه فلزی با سقف شیبدار است که از آن برای مصارف مختلفی مانند کارخانهها، انبارها، آشیانههای هواپیما، مرغداریها، سالنهای ورزشی، فروشگاههای بزرگ، تعمیرگاهها و غیره استفاده میشود.
محاسبه وزن سوله با توجه به نوع کاربرد سوله صورت میگیرد. اگر هدف از ساخت سوله، ایجاد یک محیط موقتی باشد، اغلب از سولههای سبک استفاده میکنند. در مقابل برای مصارف صنعتی از سولههای سنگین استفاده میشود.
سولهها به طور عمده از مواد سبکیتری نسبت به مصالح سنتی ساخته میشود. این مصالح شامل ساندویچ پانل، پروفیل و موارد مشابه آن میشود که در مقابل با آجر، بتن و سیمان وزن کمتری دارند.
همچنین، بسیاری از سولهها به صورت خرپایی ساخته میشوند تا به فولاد کمتری نیاز داشته باشند که نتیجه این کار باعث کاهش وزن سوله میشود.
سولههای سبک را نمیتوان در مصارف صنعتی به کار برد، چرا که استحکام کمتری دارند. از سولههای سبک برای ساخت گلخانه، مرغداری یا نگهداری دام استفاده میکنند. میتوان برای اندازه گیری و محاسبه وزن سوله سبک از محاسبهگرهای آنلاین استفاده کرد.
برای سولههای سنگین امّا لازم است از نرمافزارهای مهندسی دقیق برای اندازهگیری وزن استفاده کنید؛ چرا که در ساخت آنها جرثقیل به کار برده میشود و لازم است تا وزن دقیق مقاطع فلزی برای حمل با جرثقیل به طور دقیقتر مشخص شوند. در این حال مهندسان از طریق نرمافزارهایی مانند اتوکد (AutoCAD)، سپ (SAP) و ایتبز (ETABS) استفاده میکنند.
در طراحی سوله چه مواردی باید اندازهگیری شوند؟
برای طراحی و ساخت سوله، ابتدا شرایط خاک و زمین در نظر گرفته میشود. وزن سوله باید به گونهای تعریف شود که خاک موجود بتواند وزن آن را تحمل کند.
در صورتی که خاک از شرایط مناسبی برخوردار نباشد، این امکان وجود دارد که کارفرما نسبت به تعویض خاک یا تقویت آن اقدام کند.
بخش فونداسیون یکی از اساسیترین مراحل ساخت سوله به شمار میآید، چرا که فونداسیون باید بتواند وزن سوله را به خوبی تحمل کند.
هر چند فونداسیون سوله مشابه با ساختمانهای تجاری و مسکونی نیست و طبق نظر مهندسان به سبک و روش مخصوص خود انجام میشود.
علاوه بر وزن اجزای سوله که در محاسبه وزن سوله تاثیر گذار هستند، باید ابعاد سوله شامل طول دهانه، طول، عرض و ارتفاع سوله نیز اندازهگیری شود.
همچنین، شیب زمین، بارهای جانبی وارد بر سوله و بارهای مرده شامل وزن باد، بارش برف و باران نیز اندازهگیری میشود.
برای استعلام قیمت و مشاوره تخصصی پیش از خرید با کارشناسان فروش تماس بگیرید.
تاثیر وزن ساندویچ پانل بر ساخت سوله
در صورتی که قرار است سوله به وسیله ساندویچ پانل سقفی و دیواری ساخته شود، ضروری است که وزن ساندویچ پانل در محاسبه وزن سوله اندازهگیری شود.
در ساخت سوله از ساندویچ پانلهای متنوعی برای ساخت سقف استفاده میکنند که رایجترین آنها موارد زیر هستند:
- ساندویچ پانل گالوانیزه با عایق پشمشیشه
- ساندویچ پانل آلومینیوم با عایق پشمشیشه
نحوه محاسبه وزن سوله با محاسبهگر آنلاین
اگر سوله دارای تجهیزات ثابت (مانند دستگاههای تهویهمطبوع، تجهیزات الکتریکی و…) است، میتوانید آنها را به صورت جداگانه با ترازوی صنعتی اندازهگیری کرده تا در انتها به وزن سوله اضافه کنید.
اگر سوله خالی است برای اندازهگیری وزن آن میتوانید ابعاد طول عرض و ارتفاع را به دست آورده، سپس با توجه به جنس سازه سوله (مثلاً فلزی یا بتنی) چگالی متناسب را در نظر بگیرید.
وزن سوله در محاسبهگرهای آنلاین از طریق ضرب چگالی در حجم به دست خواهد آمد.
فرمولهای محاسبه وزن سوله
برای محاسبه وزن سوله میتوانید مراحل زیر را پیش بگیرید، هر چند دقت کنید، برای محاسبه دقیق با از نرمافزارهای مهندسی استفاده کنید.
ابتدا اندازه دهانه سوله، طول سالن و ارتفاع ستون را مد نظر داشته باشید. این ابعاد مهم هستند تا بتوانید وزن سوله را به درستی محاسبه کنید.
در محاسبه وزن سوله باید اجزای مختلف ساختاری را در نظر بگیرید. این شامل فولادهای مصرفی، ستونها و سایر بخشهای میشود.
ابتدا وزن فولاد مصرفی در یک مترمکعب سوله را محاسبه کنید:
وزن فولادی = (۱۰۰ * دهانه سالن * طول سالن * ارتفاع ستون) / ۱۰۰۰
وزن سایر اجزا مانند سقف، دیوارها و سایر قطعات را نیز به دست آورید و وزنهای محاسبه شده را با یکدیگر جمع کنید.
محاسبه وزن میلگرد
فرمول محاسبه وزن میلگرد:
وزن میلگرد = ۱۰۰۰ / (چگالی × ۳.۱۴× قطر میلگرد/۲× قطر میلگرد/۲× طول)
محاسبه وزن لولهها
فرمول محاسبه وزن لولهها
وزن لولهها = ۱۰۰۰ / (چگالی×۳.۱۴× (۲/ (قطر داخلی – قطر خارجی)) × طول)
وزن واحد سطح سوله چگونه محاسبه میشود؟
وزن واحد سطح سوله به فشاری اطلاع میشود که از طرف ستونها و سقف سوله به فونداسیون وارد میشود. این مقدار تحت تاثیر عواملی از جمله ارتفاع سوله و تراز جرثقیل قرار میگیرد.
بهتر است در طراحی سوله، این مقادیر را به دقت در نظر بگیرید تا ساختار سوله بهینه و ایمن باشد. اگر نیاز به مشاوره دارید با مهندسان و متخصصان سازه در ارتباط باشید.
سخن پایانی
سولهها باید بر اساس استانداردهای طراحی منطقهای مانند ضوابط مربوط به بار برف و باد طراحی و ساخته شوند که این امر بر وزن سوله تاثیر میگذارد. وزن هر یک از اجزای سوله مانند ستونها، تیرها، خرپاها، اتصالات، و پوشش سقف و دیوارها به طور جداگانه محاسبه میشود. در نهایت با جمع وزن تمام اجزای سوله، وزن کلی سوله به دست میآید.
سؤالهای متداول
چه عواملی بر وزن سوله تاثیر میگذارند؟
ابعاد سوله، نوع سوله (خرپایی یا تیر ورقی)، جنس مصالح، بارهای زنده و غیری زنده و استانداردهای طراحی از جمله عواملی هستند که بر وزن سوله تاثیر میگذارند.
تفاوت وزن سولههای خرپایی و تیر ورقی در چیست؟
سولههای خرپایی به طور کلی سبکتر از سولههای تیرورقی با دهانههای مشابه هستند.