الزامات و نکات مهم در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی

آنچه در این مقاله می خوانید:

نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی شامل مراحل مهندسی و مهم است. فضای کارخانه تنها برای نگهداری از تجهیزات نیست، بلکه خود نقش مهم در روند تولید بازی می‌کند. برای ساخت یک کارخانه کارآمد ابتدا باید مکان مناسبی برای راه‌اندازی آن انتخاب شود؛ در همین سو باید مجوزهای لازم جهت شروع به ساخت کارخانه و سپس مجوزهای بهره‌برداری کسب شود. کارخانه‌های صنعتی بزرگ نقش مهمی در تولیدات کشور بازی می‌کنند و در صورتی که بر حسب استانداردها ساخته نشوند، ممکن است نتوانند نیاز بازار را فراهم کنند. در این مقاله از وب سایت پاژ پانل به نکات مهم در برنامه‌ریزی برای ساخت کارخانه صنعتی و سپس، معیارهای اساسی در ساخت آن خواهیم پرداخت.

برنامه‌ریزی نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی

برنامه‌ریزی همواره بخش مهمی از انجام کارها است؛ در صورتی که برنامه‌ریزی مشخصی نداشته باشید، فعالیت‌های ساخت و بهره‌برداری بدون تناسب صورت می‌گیرد و در نهایت باعث شکست پروژه می‌شود. در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی شامل مراحل مهمی است که از انتخاب مکان مناسب و اخذ مجوزها آغاز شده و تا تکمیل ساخت و بهره‌برداری ادامه می‌یابد.

ابتدا باید زمین مناسب با در نظر گرفتن نیازهای عملیاتی و توسعه آینده انتخاب شود. سپس اخذ مجوزهای قانونی و تأمین مالی پروژه از طریق وام‌ها یا کمک‌های دولتی انجام می‌شود. در صورتی که کارخانه در شهرک صنعتی ساخته می‌شود، باید مجوزهای لازم از سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران (ISIPO) کسب شود. همه چیز درباره شهرک‌های صنعتی در ایران را در مقاله دیگری توضیح داده‌ایم.

انتخاب روش تحویل پروژه، تعیین پیمانکار و مدیریت ساخت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. برنامه‌ریزی زمانی دقیق و پیش‌بینی تجهیزات خاص مورد نیاز، اجرای پروژه را تسهیل می‌کند. در نهایت، همکاری با یک شرکت معتبر ساختمانی می‌تواند تضمین‌کنندهٔ کیفیت و بهره‌وری در فرایند ساخت باشد.

مراحل و الزامات ساخت کارخانه‌های صنعتی بزرگ‌مقیاس

نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی بزرگ باید طبق استانداردهای و شرایط مورد نیاز است که این مسئله می‌تواند برای کسب و کارها چالش‌برانگیز باشد. در ادامه به مراحل طراحی و ساخت یک کارخانه صنعتی حرفه‌ای و الزامات اساسی که باید بررسی شوند، می‌پردازیم.

قیمت هر متر مکعب بتن آماده

1- معیارهای اساسی در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی

معیارهای نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی یکی از عوامل کلیدی برای ارزیابی کیفیت سازه صنعتی است. بر اساس استانداردهای ساخت‌وساز صنعتی که در قوانین ساختمانی مشخص شده‌اند، معیارهای اصلی عبارت‌اند از:

ایمنی سازه رعایت ایمنی فونداسیون و ساختار کارخانه، ظرفیت تولید متناسب با مقیاس تولیدی مورد نظر
استانداردهای محیط زیستی و ایمنی شغلی ایجاد محیط کاری ایمن برای کارکنان، کاهش آلودگی‌های صوتی و گردوغبار، مدیریت و دفع پسماند و رعایت استانداردهای نظارت بر ایمنی.
اتصال زیرساختی مناسب طراحی انعطاف‌پذیر کارخانه جهت تطبیق با نیازهای مختلف تولیدی.
مطابقت طراحی کارخانه با نقشه‌های از پیش تعیین‌شده طراحی کارخانه باید دقیقاً مطابق با طرح‌های از پیش تعریف‌شده باشد

 

شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر کتاب مقررات ملی ساختمان را مطالعه کنید.

2- فرآیند طراحی و نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی

مراحل طراحی و ساخت کارخانه صنعتی شامل موارد زیر است:

مرحله 1: دریافت و ذخیره مصالح ساختمانی

ذخیره‌سازی و مدیریت مصالح ساختمانی برای جلوگیری از هزینه‌های اضافی و اتلاف زمان بسیار حائز اهمیت است. ساندویچ پانل یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی مدرن است که در ساخت کارخانه‌های صنعتی به دلیل مزایای قابل توجهی مانند عایق‌بندی حرارتی، وزن سبک و سرعت بالای اجرا، به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساندویچ پانل دیواری برای ساخت دیوارهای خارجی کارخانه‌های صنعتی به کار برده می‌شود؛ زیرا مقاومت بالایی در برابر شرایط محیطی مانند رطوبت، باد و دمای بالا دارند. همچنین، در تقسیم‌بندی داخلی کارخانه نیز می‌توان از آن استفاده کرد. اگر کارخانه شامل انبار یا سوله می‌شود می‌توانید از ساندویچ پانل سوله نیز استفاده کنید.

ساندویچ پانل سقفی نیز همان طور که از نامش پیداست برای ساخت سقف کارخانه استفاده شده و علاوه بر کاهش بار سازه‌ای، موجب کاهش هزینه‌های انرژی می‌شود چرا که عایق‌بندی حرارتی دارد. در برابر فشارهای ناشی از برف و باران مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد.

سازه‌های صنعتی چیست؟

بسیاری از کارخانه‌ها شامل کلین روم نیز می‌شوند. کلین روم چیست؟ در کارخانه‌ها ممکن است نیاز به محیطی با دما و بهداشت کنترل شده وجود داشته باشد که در ساخت آنها از ساندویچ پانل کلین روم که آنتی باکتریال است استفاده می‌شود.

مرحله 2: ساخت فونداسیون کارخانه

در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی، انتخاب محل و زمین مناسب ضروری است. اگر خاک از نظر استحکام مناسب باشد؛ مرحله فونداسیون با سرعت بیشتر انجام می‌شود.

در این مرحله تسطیح زمین، تعیین محورهای اصلی سازه، حفاری و آماده سازی، پی گذاری و ساخت کف کارخانه صورت می‌گیرد. دقت کنید بخش حفاری و آماده سازی فونداسیون باید با شرایط زمین انجام شود و اجرای این مرحله نیاز به دقت بالا دارد.

مرحله 3: ساخت اسکلت فولادی

اسکلت بندی ساختمان یکی دیگر از مراحل مهم در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی است. این اسکلت‌بندی باید طبق نقشه‌های سازه و معماری انجام شود. قطعات اسکلت باید آماده و در محل ساخت کارخانه نصب شوند.

مرحله 4: پوشش و نمای کارخانه

پس از اسکلت‌بندی، پانل‌هایی که در محل کارخانه نگهداری شده‌اند، در جای خود نصب می‌شوند. برای زیباسازی کارخانه می‌توان از ساندویچ پانل یا ورق‌های رنگی نیز برای سقف یا بدنه استفاده کرد. هر رنگ مفهومی را تداعی می‌کند. برای مثال رنگ سبز یا آبی محیطی بهداشتی را نشان می‌دهد و بیشتر در کارخانه‌های دارویی و بهداشتی از آن استفاده می‌کنند.

الزامات ساخت و طراحی کارخانه صنعتی
در ساخت کارخانه صنعتی در مقیاس بزرگ یا کوچک باید مجوزهای لازم کسب شود

مرحله 5: ساخت زیرساخت‌ها

در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی تنها بدنه نیست که از اهمیت بالایی برخوردار است، اجرا سیستم‌های فنی و طراحی شده برای بهینه‌سازی عملکرد کارخانه مهم بوده و باید به صورت دقیق انجام شود.

مرحله 6: نصب سیستم‌های فنی و ایمنی

این بخش شامل نصب سیستم‌های اطفای حریق، شبکه‌های ارتباطی، سیستم‌های الکتریکی، تاسیسات تولید، امنیتی و موارد دیگر می‌شود. مهندسان ناظر مکانیک و ناظر تاسیسات این بخش را کنترل می‌کنند.

مرحله 7: تکمیل نهایی

نصب تجهیزات ضروری و طراحی فضای داخلی مطابق با استانداردهای لازم انجام و کارخانه برای بهره‌برداری آماده می‌شود.

تجهیز کارگاه به چه معناست؟

3- الزامات مهم در نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی

تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی باید مطابق با مقیاس عملیاتی طراحی شوند و از نظر ایمنی و بهداشت، مطابق با استانداردها باشند.

طراحی کارخانه باید متناسب با ماهیت فرایندهای تولیدی باشد.

سیستم‌های فنی از جمله تأمین برق و آب، دفع فاضلاب و تهویه باید به گونه‌ای طراحی شوند که از آلودگی محیط‌زیست جلوگیری شود.

فضای بهداشتی کارخانه باید به‌درستی تقسیم‌بندی شده و متناسب با نیازهای تولیدی باشد.

4- الزامات اساسی در طراحی کارخانه صنعتی

در طراحی باید به موارد زیر توجه کنید:

الزامات طراحی نقشه‌ها شامل فریم‌های خرپایی، بتن مسلح، ساختار کارخانه، نقشه کلی و معماری. همچنین، کارخانه باید نیازهای تولید، استانداردهای ساخت، و ایمنی کارکنان را برآورده کند.
الزامات فناوری و هزینه‌های ساخت بررسی بارهای تأثیرگذار، شرایط زمین‌شناسی و هزینه‌های ساخت جهت انتخاب طرحی مناسب و بهینه‌سازی سرمایه‌گذاری.

 

این مراحل و الزامات، چارچوبی اساسی برای ساخت کارخانه‌های صنعتی باکیفیت و کارآمد فراهم می‌کنند.

نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی در مقیاس کوچک

بررسی کارخانه‌های ساخته شده در کشورهای مختلف همواره می‌تواند الگو و ایده‌های برای کسب و کار در کشور فراهم کند. برای مثال، در ویتنام، بسیاری از مناطق صنعتی کارخانه‌های مقیاس کوچک را برای کاهش هزینه‌های اولیه سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند. در نتیجه، توصیه می‌شود که کسب و کارها مدل مناسب با حوزه و مقیاس عملیاتی خود را انتخاب کنند.

کارخانه کوچک با سقف ورق فلزی موج‌دار و اسکلت فولادی

این مدل کارخانه دارای یک سازه فولادی با سقف ورق فلزی موج‌دار و دیوارهای احاطه‌کننده است. از آنجایی که این ساختار به‌راحتی قابل جداسازی و توسعه است، بسیاری از استارتاپ‌ها از این مدل استفاده می‌کنند.

کارخانه کوچک با سقف ورق فلزی شفاف

این مدل در مناطق گرمسیری رایج است؛ زیرا باعث صرفه‌جویی در هزینه برق می‌شود. طراحی این کارخانه به تهویه طبیعی کمک کرده و محیطی آرام و دلپذیر را ایجاد می‌کند.

کارخانه کوچک با پنجره‌های زیاد

این مدل کارخانه به دلیل داشتن تعداد زیادی پنجره، تهویه طبیعی را تقویت کرده و مصرف برق را کاهش می‌دهد. ورود نور طبیعی به این کارخانه، بهره‌وری را افزایش داده و هزینه‌های روشنایی را کاهش می‌دهد.

آشنایی کامل با نقشه‌کشی ساختمان و سازه‌ها + 5 فاز مهم

کارخانه کوچک با دیوارهای باریک و سقف ورق فلزی

ساختار این کارخانه از دیوارهای باریک، ستون‌های فولادی و سقف ورق فلزی تشکیل شده است. این مدل با استحکام بالا، برای انبارهایی که نیاز به تحمل بارهای سنگین دارند، مناسب است. علاوه بر این، استانداردهای زیست‌محیطی را رعایت کرده و برای تولیدات بلندمدت کاربرد دارد.

کارخانه کوچک با اسکلت فولادی و دیوارهای بلند

این نوع کارخانه با اسکلت فولادی و دیوارهای بلند ساخته شده و برای تولید محصولاتی که به دمای بالا نیاز دارند مناسب است؛ زیرا در برابر آتش‌سوزی مقاوم‌تر از سایر مدل‌ها است.

جمع‌بندی

نحوه ساخت کارخانه‌های صنعتی شامل مراحل مهمی از انتخاب مکان مناسب، اخذ مجوزها، تأمین مالی، طراحی و اجرای زیرساخت‌ها است. رعایت استانداردهای ساخت، ایمنی، محیط‌زیست و بهره‌وری در فرایند تولید، نقش کلیدی در موفقیت و کارایی کارخانه دارد.

اگر خواندن این مقاله مفید بود لطفا 5 ستاره بدین
شرکت پاژ پانل

شرکت پاژ پانل

شرکت تخصصی تامین کننده و فروش انواع ساندویچ پانل ها و مصالح نوین ساختمانی

مقالات مرتبط

محصولات تولیدی شرکت پاژ پانل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *