انواع نبشی و ناودانی طراحی و تولید شده است تا در بخشهای مختلف سازه بتوان از آنها بهره گرفت و نقش مهمی را در استحکام سازه بازی میکنند. نبشی و ناودانی دو نوع پروفیل فولادی پر کاربرد در صنعت ساختمان و سازه هستند که به دلیل شکل ظاهری و ویژگیهایشان، کاربردهای متنوعی دارند.
از نظر ظاهری نبشی حالتی L مانند دارد در حالی که ناودانی شکل U یا C انگلیسی را به خود پیدا میکند. تفاوت این دو علاوه بر ظاهرشان چیست؟ در این مقاله ما را همراهی کنید تا علاوه بر بررسی انواع نبشی و ناودانی به تفاوت این دو نیز بپردازیم.
انواع نبشی و ناودانی را بیشتر بشناسید
انواع نبشی و ناودانی را میتوان در ساخت سازه با ساندویچ پانل استفاده کرد. به طور کی از نبشی برای اتصالات و از ناودانی برای زیرسازی و اجزای اصلی سازه استفاده میکنند.
نبشیها برای اتصال لبههای پانلهای ساندویچی به یکدیگر و همچنین اتصال پانل به اسکلت فلزی سازه استفاده میشوند. برای این منظور، از نبشیها با ضخامت کم (مانند ۲ تا ۴ میلیمتر) استفاده میشود.
بادبندها سازههایی هستند که در برابر بارهای جانبی مانند باد و زلزله مقاومت میکنند. از نبشیها برای ساخت بادبندها در سازههای ساندویچ پانل نیز استفاده میکنند.
از ناودانیها برای ساخت زیرسازی ساندویچ پانل دیواری و سقفی استفاده میشود. ناودانیها به عنوان قوطیهای فلزی عمل میکنند و وزن پانلها را به اسکلت فلزی سازه منتقل میکنند. برای این منظور، از ناودانیهای با ضخامت بیشتر (مانند ۶ تا ۱۲ میلیمتر) استفاده میشود.
نبشی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
برای شناخت انواع نبشی و ناودانی ابتدا به معرفی نبشی و انواع موجود آن خواهیم پرداخت. نبشی به پروفیل فولادی با مقطع عمودی L مانند گفته میشود که از دو بال عمود بر هم تشکیل شده است. ضخامت بالها و طول هر کدام میتواند متفاوت باشد.
از نبشی برای ساخت ستون، تیر، خرپا و دیگر اجزای اسکلت فلزی ساختمانها استفاده میکنند. میتوان از آن برای زیرسازی ساندویچ پانل و نصب ساندویچ پانل سقفی و دیواری استفاده کرد.
نبشی در ساخت قاب در و پنجرههای فلزی نیز استفاده میشود. در خانههای پیش ساخته میتوان برای تعیین مکان در و پنجرههای موجود از نبشی استفاده کرد.
انواع نبشی کدام است؟
از نظر ظاهری میتوان نبشی را به دو دسته تقسیم کرد:
- نبشی بال مساوی: در این نوع نبشی، ضخامت دو بال (طول هر کدام از اضلاع L) با یکدیگر برابر است. برای نمایش ابعاد این نوع نبشی از یک عدد به همراه حرف L استفاده میشود. بهعنوانمثال، L400 نشاندهنده نبشی بال مساوی با ضخامت و طول بال ۴۰۰ میلیمتر است.
- نبشی بال نامساوی: در این نوع نبشی که به آن نبشی گوشه نیز میگویند، ضخامت دو بال با یکدیگر برابر نیست. برای نمایش ابعاد این نوع نبشی از دو عدد به همراه حرف L استفاده میشود. بهعنوانمثال، L200*300 نشاندهنده نبشی بال نامساوی با ضخامت بالهای ۲۰۰ و ۳۰۰ میلیمتر است.
در دستهبندی انواع نبشی و ناودانی میتوانیم به شیوه ساخت و تولید آنها نیز اشاره کنیم. روش تولید نبشی اغلب به دو شیوه فابریک و پرسی انجام میشود.
در حالت فابریک، نبشی از طریق نورد گرم بیلتهای فولادی به شکل L در میآید. در حالت پرسی، نبشی از طریق پرسکاری ورقهای فولادی به حالت L درآورده میشود.
انواع نبشی بر حسب آلیاژ به کار برده شده
انواع نبشی و ناودانی را میتوان بر حسب مواد سازنده نیز دستهبندی کرد. در این بخش به معرفی انواع نبشی ساخته شده از آلیاژها متفاوت را بررسی خواهیم کرد:
نبشی A36:
یکی از انواع نبشیهای ارزانقیمت در بازار که قابلیت جوشکاری، خمکاری، ماشینکاری را دارد.
نبشی L304 و ۳۰۴:
مقاومت این نوع نبشیها بیشتر بوده و از آنجایی که ضد خوردگی هستند برای محیطهای مرطوب به کار برده میشوند.
برای استعلام قیمت و مشاوره تخصصی پیش از خرید با کارشناسان فروش تماس بگیرید.
نبشی T316:
آلیاژی که در ساخت این نوع نبشی به کار برده میشود از فولاد ضد زنگ و یک لایه نیکل تهیه میشود و مانند نوع ۳۰۴ نسبت به خوردگی مقاومت است. همچنین، نبشی T316 نسبت به حرارت نیز مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
نبشی گالوانیزه:
مواد گالوانیزه از پرکاربردترین مواد هستند و حتی در ساخت ساندویچ پانل دیواری و سقفی نیز از آنها استفاده میشود. نبشیهای گالوانیزه ضد زنگ هستند و از آنها نیز میتوان در ساخت سازهها در محیطهای مرطوب استفاده کرد.
ناودانی چیست؟
ناودانی به پروفیل فولادی با مقطع U مانند گفته میشود که از یک وجه تخت و دو وجه جانبی عمود بر هم تشکیل شده است. برخی از ناودانیها به شکل C ساخته میشوند. نوع C تحت استاندارد UPE طراحی و تولید میشود.
ناودانیها را از نظر ورق فولادی به کار رفته در ساخت آنها میتوان به دو دسته اصلی مشبک و ساده تقسیم کرد. نوع ساده ناودانی از ورق گرم معمولی تهیه میشود و ناودانیهای مشبک از ورق گرم گالوانیزه ساخته میشوند.
انواع نبشی و ناودانی را میتوان در ساخت:
- دیوارهای گاراژها، انبارها و کارگاه
- سقفهای سبک
- قاب در و پنجره
- دیوارها و سقف تریلر
- ساخت خرپا
- ساخت پانلها
نیز استفاده کرد. با این حال دقت کنید نبشی در داخل فضا سازه استفاده میشود در حالی که از ناودانی برای فضاهای باز نیز استفاده میکنند.
معرفی انواع ناودانی
همان طور که اشاره کردیم انواع ناودانی شامل: ساده، مشبک، سبک، سنگین و گالوانیزه میشوند.
ناودانی ساده
ناودانیهای ساده با اندازههای ۸ تا ۱۲ تولید میشود و میتوانند ارتفاعی بین ۳۰ تا ۴۰۰ میلیمتر داشته باشند.
ناودانی مشبک
از ورقهای گالوانیزه دارای سوراخهای مخصوص تهیه میشوند. از این نوع ناودانی برای ساخت قفسههای فلزی نیز استفاده میکنند.
ناودانی سبک
وزن آنها کمتر از حالت استاندارد است و در راستای کاهش وزن سازه به کار برده میشوند.
ناودانی سنگین
وزن آنها در رنج استاندارد است و باید با توجه به میزان وزن مجاز وارده بر سازه گزینه مناسب را انتخاب کرد.
انواع نبشی و ناودانی میتوانند به صورت پرسی یا فابریک باشند. ناودانی در حالت فابریک به دو حالت نورد گرم و سرد ساخته میشود. نوع پرسکاری ناودانی درست مانند نبشی است.
تفاوت نبشی و ناودانی در چیست؟
ظاهر نبشی به صورت L و ظاهر ناودانی به صورت U است با این حال گاهی این دو حالتی مشابه به هم پیدا میکنند. با آنکه نبشی و ناودانی از نظر ظاهری و شیوه ساخت ممکن است مشابه با هم باشند، امّا از نظر کاربرد متفاوت هستند.
نبشی اغلب در دیوارهای ساختمان و آسانسور، مکمل تیرچه در سقفها، دکل انتقال نیرو و ساخت ماشینآلات استفاده میشود.
ناودانی را برای ساخت اسکلت ماشینهای سنگین، ترمیم بناهای معماری، ساخت سازههای فلزی سبک، قفسههای فولادی و ساخت و اتصال ستونها استفاده میکنند.
قیمت نبشی و ناودانی چقدر است؟
انواع نبشی و ناودانی هر دو در صنعت ساختمان و دیگر صنایعی که در این مقاله به آنها اشارهای داشتیم پر کاربرد هستند. قیمت نبشی و ناودانی تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند. تعیین قیمت بر حسب وزن، ابعاد و نوسانات بازار مشخص میشود و باید همواره قیمت روز آن را دریافت کنید.
سؤالهای متداول
تفاوت نبشی و ناودانی چیست؟
اصلیترین تفاوت نبشی و ناودانی در شکل ظاهری آنها است. نبشی از دو ضلع عمود بر هم تشکیل شده است که به شکل حرف L انگلیسی هستند، در حالی که ناودانی دارای سه ضلع است که به شکل حرف U انگلیسی هستند. این تفاوت در شکل، باعث ایجاد تفاوت در کاربرد و استحکام آنها میشود.
جنس نبشی و ناودانی از چیست؟
نبشی و ناودانی معمولاً از فولاد آلیاژی ساخته میشوند. رایجترین نوع فولاد مورد استفاده برای این منظور، فولاد ST37 است. همچنین از فولادهای دیگر مانند ST44 و ST50 نیز میتوان برای ساخت نبشی و ناودانی استفاده کرد.